narkolepsia tauti

Narkolepsia on krooninen unihäiriö ominaista ylivoimainen päivällä uneliaisuus ja äkillisiin unen. Henkilöt, joilla on narkolepsia usein vaikea pysyä hereillä pitkiä aikoja, riippumatta olosuhteista. Narkolepsia voi aiheuttaa vakavia häiriöitä päivittäistä rutiinia.

Joskus, narkolepsia voidaan liittää äkillinen Jänteys (katapleksia), joka johtaa heikkoutta ja menetys lihasten hallintaa. Katapleksia päädytään usein voimakas tunne, yleisimmin nauru.

oireet

Narkolepsia on krooninen tila, johon ei ole parannuskeinoa. Kuitenkin lääkkeet ja elintapojen muutokset voivat auttaa hallitsemaan oireita. Tukea muilta – perheen, ystävien, työnantajan, opettajat – voi auttaa selviytymään narkolepsia.

Liiallinen väsymys päivisin. Henkilöt, joilla on narkolepsia nukahtaa ilman varoitusta, missä ja milloin tahansa. Esimerkiksi, saatat yhtäkkiä torkahtaa työskenneltäessä tai puhu ystävien kanssa. Voit nukkua muutaman minuutin tai jopa puoli tuntia ennen heräämisen ja virkeänä, mutta lopulta nukahdat uudelleen .; Voit myös saattaa ilmetä heikentynyt valppaus koko päivän. Liiallinen väsymys päivisin yleensä on ensimmäinen oire näkyvän ja on usein hankala, mikä vaikeuttaa voit keskittyä ja toimintaan kokonaisuudessaan .; Äkillinen lihasten sävy. Tämä ehto, jota kutsutaan katapleksian (KAT-uh-plek-nähdä), voi aiheuttaa useita fyysisiä muutoksia, mistä sokellus loppuun heikkous useimpien lihaksia, ja se voi kestää muutaman sekunnin muutaman minuutin .; Katapleksia hallitsematonta ja laukaisee paljon tunteita, yleensä positiivisia kuten nauru tai jännitystä, mutta joskus pelko, yllätys tai vihaa. Esimerkiksi pään voi droop hallitsemattomasti tai polvet saattavat yhtäkkiä solki nauramisen .; Jotkut ihmiset, joilla on narkolepsia kokemusta vain yksi tai kaksi jaksoa Katapleksian vuodessa, kun taas toiset ovat lukuisia jaksoja päivittäin. Kaikki eivät narkolepsiapotilailla kokee katapleksian .; Unihalvaus. Henkilöt, joilla on narkolepsia kokevat usein väliaikainen kyvyttömyys liikkua tai puhua nukahtaessaan tai herätessä. Nämä jaksot ovat yleensä lyhyitä – kestävät muutaman sekunnin tai minuutin – mutta voi olla pelottavaa. Saatat olla tietoinen kunnossa ja ei ole vaikeuksia muistaa sitä jälkeenpäin, vaikka ei ollut valvoa mitä tapahtuu sinulle .; Tämä uni halvaus jäljittelee tyypin tilapäisen halvaantuminen, joka normaalisti tapahtuu rapid eye movement (REM) unen ajan unen aikana suurin unta esiintyy. Tämä väliaikainen liikkumattomuus REM-unen aikana voi estää kehon toimimasta ulos unelma toimintaa .; Kaikki eivät unta halvaus on narkolepsia, kuitenkin. Monet ihmiset ilman narkolepsia kokemusta joitakin episodia nukkua halvaus, varsinkin nuorena aikuisena .; Hallusinaatioita. Nämä hallusinaatiot kutsutaan hypnagogiset hallusinaatioita jos ne sattuvat kuin nukahdat ja hypnopompic aistiharhoja, jos ne tapahtuvat herätessä. Ne voivat olla erityisen kirkas ja pelottava, koska et voi olla puoliksi hereillä, kun aloitat unta ja koet unelmiesi todellisuutena.

Oireita narkolepsia yleisimmin alkaa vuotiaita 10 ja 25. Ne voivat pahentaa varten muutaman ensimmäisen vuoden aikana ja sen jälkeen jatka elämää. Ne sisältävät

Liiallinen väsymys päivisin. Henkilöt, joilla on narkolepsia nukahtaa ilman varoitusta, missä ja milloin tahansa. Esimerkiksi, saatat yhtäkkiä torkahtaa työskenneltäessä tai puhu ystävien kanssa. Voit nukkua muutaman minuutin tai jopa puoli tuntia ennen heräämisen ja virkeänä, mutta lopulta nukahdat uudelleen.

Voit myös saattaa ilmetä heikentynyt valppaus koko päivän. Liiallinen väsymys päivisin yleensä on ensimmäinen oire näkyvän ja on usein hankala, mikä vaikeuttaa voit keskittyä ja täysin toiminta.

Varo ennalta nimittäminen rajoituksia. Kun teet nimittämistä muista kysyä jos on jotain tarvitsee tehdä etukäteen .; Merkitse mitään oireita sinulla on, vaikka ne näyttävät liity syy olet aikataulun nimittämistä .; Merkitse muistiin tärkeitä henkilökohtaisia ​​tietoja, kuten asioita, kuten viime elämä muuttuu, tai suuria jännityksiä .; Tee lista kaikista lääkkeistä, vitamiineja tai ravintolisiä olet ottaen .; Kysy perheenjäsen tai ystävä mukaasi. Joskus voi olla vaikea muistaa kaikki tiedot saat aikana nimittäminen. Joku, joka liittyy muistat jotain, olet jäänyt tai unohtunut .; Kirjoita lista kysymyksiä kysyä lääkäriltä.

Äkillinen lihasten sävy. Tämä ehto, jota kutsutaan katapleksian (KAT-uh-plek see), voi aiheuttaa useita fyysisiä muutoksia, mistä epäselvä puhe loppuun heikkous useimpien lihaksia, ja se voi kestää muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin.

Mikä on todennäköisesti aiheuttaa minun oireita tai tilaa ?; Muu kuin todennäköisin syy, mitkä ovat muita mahdollisia syitä minun oireita tai tilaa ?; Millaisia ​​testejä tarvitsen ?; Tarvitsenko unitutkimus ?; Onko tilani todennäköisesti tilapäistä tai kroonista ?; Mikä on paras tapa toimia ?; Mitä vaihtoehtoja ensisijainen lähestymistapa olet viittaa ?; Olen nämä muut sairaudet. Miten voin parhaiten hoitaa heidät yhteen ?; Onko olemassa rajoituksia, jotka minun pitää noudattaa ?; Onko yleinen vaihtoehto lääke olet määrättäessä ?; Onko esitteitä tai muissa painotuotteissa että voin ottaa kotiini? Mitä sivustot suosittelette?

syyt

Katapleksia hallitsematonta ja laukaisee paljon tunteita, yleensä positiivisia kuten nauru tai jännitystä, mutta joskus pelko, yllätys tai vihaa. Esimerkiksi pään voi droop hallitsemattomasti tai polvet saattavat yhtäkkiä taivu, kun nauraa.

Jotkut ihmiset, joilla on narkolepsia kokemusta vain yksi tai kaksi jaksoa Katapleksian vuodessa, kun taas toiset ovat lukuisia jaksoja päivittäin. Kaikki eivät narkolepsia kokee katapleksian.

Unihalvaus. Henkilöt, joilla on narkolepsia kokevat usein väliaikainen kyvyttömyys liikkua tai puhua nukahtaessaan tai herätessä. Nämä jaksot ovat yleensä lyhyitä – kestävät muutaman sekunnin tai minuutin – mutta voi olla pelottavaa. Saatat olla tietoinen kunnossa ja ei ole vaikeuksia muistaa sitä jälkeenpäin, vaikka ei ollut valvoa mitä tapahtui sinulle.

Tämä uni halvaus jäljittelee tyypin tilapäisen halvaantuminen, joka normaalisti tapahtuu rapid eye movement (REM) unen ajan unen aikana suurin unta esiintyy. Tämä väliaikainen liikkumattomuus REM-unen aikana voi estää kehon toimimasta ulos unelma toimintaa.

Kaikki eivät unta halvaus on narkolepsia, kuitenkin. Monet ihmiset ilman narkolepsia esiintyy joitakin jaksoja unihalvaus, varsinkin nuorena aikuisena.

komplikaatiot

Ihmiset narkolepsia voi olla muita unihäiriöt, kuten obstruktiivinen uniapnea, tila, jossa hengitys alkaa ja loppuu koko yön, levottomat jalat -oireyhtymä ja jopa unettomuus. Ihmiset narkolepsia voi myös näytellä unelmansa yöllä flailing aseensa tai potkiminen ja huutaa.

Milloin alkaa oireita ?; Ovatko oireesi ollut jatkuvaa tai satunnaista ?; Kuinka usein nukahtaa päivän aikana ?; Kuinka vakavia oireita ?; Mitä, jos mitään, tuntuu parantaa oireita ?; Mitä, jos mitään, ilmeisesti pahentaa oireesi ?; Onko kukaan perheessänne on samanlaisia ​​oireita?

Valmistautuminen varaamiseksi

Jotkut jaksot unen hyökkäykset ovat lyhyitä, kestäviä sekuntia. Jotkut ihmiset, joilla on narkolepsia kokemusta automaattinen käyttäytyminen näinä lyhyitä jaksoja. Esimerkiksi, et voi nukahtaa suorittaessaan tehtävää normaalisti suorittaa, kuten kirjoittaminen, kirjoittamalla tai ajo, ja te jatkaa toimintaa nukkuessaan. Kun heräätte, et muista mitä teit, ja luultavasti ei tee sitä hyvin.

Sleep historia. Lääkäri kysyy yksityiskohtaista nukkua historiaa. Osa historiaa liittyy täyttämällä Epworth uneliaisuus Scale, joka käyttää useita lyhyitä kysymyksiä mittaamaan verran uneliaisuutta. Esimerkiksi, voit ilmoittaa on numeroitu mittakaavassa kuinka todennäköistä on, että te torkahtaa tietyissä tilanteissa, kuten istuen lounaan jälkeen .; Sleep kirjaa. Sinua saatetaan pyytää pitämään yksityiskohtaista päiväkirjaa nukkumiseesi viikon tai kaksi, niin lääkäri voi vertailla, miten unen ja vireyttä liittyvät .; Usein tämän lisäksi nukkua loki, lääkäri kysyy kulumisen actigraph. Tämä laite on ulkoasua rannekellon. Se mittaa jaksoja toimintaa ja lepoa ja antaa epäsuora mitta, miten ja milloin nukkua .; Polysomnography. Tämä testi mittaa erilaisia ​​signaaleja unen aikana käyttäen sijoitettujen elektrodien päänahan. Tätä testiä varten sinun täytyy viettää yön sairaalassa. Testi mittaa sähköistä toimintaa aivoissa (aivosähkökäyrä) ja sydämen (elektrokardiogrammi) ja liikkumisen lihakset (electromyogram) ja silmät (elektro-oculogram). Se myös valvoo hengitys .; Useita univiiveen testi. Tämä tutkimus mittaa kuinka kauan se vie nukahtaa päivän aikana. Sinua pyydetään ottamaan neljä tai viisi päiväunet, kukin nap kahden tunnin välein. Spesialistit tarkkailla nukkua malleja. Ihmiset, joilla on narkolepsia nukahtaa helposti ja solmia rapid eye movement (REM) nukkumaan.

Ota yhteys lääkäriin, jos koet liiallinen päiväväsymystä joka häiritsee henkilökohtaisia ​​tai työhön.

Piristeitä. Lääkkeitä, jotka stimuloivat keskushermostoa ovat ensisijainen hoito auttaa ihmisiä narkolepsiapotilailla pysyä hereillä päivisin. Lääkärit yrittävät usein modafiniiliä (Provigil) tai armodafiniilin (Nuvigil) ensin narkolepsia, koska se ei ole niin koukuttava kuin vanhemmat piristeet ja ei tuota korkeat ja matalat liittyy usein isompien piristeitä. Sivuvaikutukset modafiniilin ovat melko harvinaisia, mutta ne voivat olla päänsärky, pahoinvointi tai suun kuivuminen .; Jotkut ihmiset tarvitsevat metyylifenidaattihoidon (Aptensio XR, Concertalla Ritalin) tai eri amfetamiinia. Nämä lääkkeet ovat erittäin tehokkaita, mutta voi joskus aiheuttaa haittavaikutuksia kuten hermostuneisuutta ja sydämentykytyksiä ja voi aiheuttaa riippuvuutta .; Selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI) tai serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjät (SNRI). Lääkärit usein määrätä nämä lääkkeet, jotka tukahduttaa REM-unen, lievittää oireita Katapleksian, hypnagogiset hallusinaatioita ja unihalvaus. Niihin kuuluvat fluoksetiini (Prozac, Sarafem, Selfemra) ja venlafaksiini (Effexor XR). Haittavaikutuksia voivat olla painonnousu, seksuaalinen toimintahäiriö ja ruoansulatuskanavan ongelmia .; Trisyklisiä masennuslääkkeitä. Nämä vanhemmat masennuslääkkeet, kuten protriptyliini (Vivactil), imipramiini (Tofranil) ja klomipramiini (Anafranil), ovat tehokkaita katapleksia, mutta monet ihmiset valittavat sivuvaikutuksia, kuten suun kuivuminen ja huimaus .; Natriumoksibaattia (Xyrem). Tämä lääkitys on erittäin tehokas katapleksian. Natriumoksibaattia auttaa parantamaan yöunta, joka on usein huono narkolepsia. Suurina annoksina se voi myös auttaa hallitsemaan päiväväsymystä. On otettava kaksi annosta, yksi nukkumaan mennessä ja yksi jopa neljä tuntia myöhemmin .; Xyrem voi olla haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, yökastelu ja pahenemista unissakävely. Kun natriumoksibaatin yhdessä muiden nukkuminen lääkitys huumaavien kipulääkkeiden tai alkoholi voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, koomaan ja kuolemaan.

Testit ja diagnoosi

Tarkka syy narkolepsia on tuntematon. Tähän voi olla monia syitä. Useimmat ihmiset, joilla on narkolepsia on alhainen kemiallinen hypocretin (hi-PoE-Kree-tina). Hypocretin on tärkeä neurokemialliset aivoissa, joka auttaa säätelemään wakefulness ja REM-unen.

Hypocretin tasot ovat erityisen alhainen kokevien katapleksian. Täsmälleen mikä aiheuttaa menetyksiä hypocretin tuottavien solujen aivoissa ei ole tiedossa, mutta asiantuntijat epäilevät se johtuu autoimmuunireaktio.

Kiinni aikataulun. Mene nukkumaan ja herätä samaan aikaan joka päivä, myös viikonloppuisin .; Nukut. Aikataulu lyhyt kansallisten säännöllisin väliajoin päivän aikana. Naps 20 minuuttia strategisiin kertoja päivän aikana voi olla virkistävä ja vähentää uneliaisuutta yhdestä kolmeen tuntia. Jotkut saattavat tarvita enää naps .; Vältä nikotiinia ja alkoholia. Käyttämällä näitä aineita, varsinkin yöllä, voi pahentaa oireita .; Hanki säännöllinen liikunta. Kohtalainen, säännöllinen liikunta vähintään neljä tai viisi tuntia ennen nukkumaanmenoa voi auttaa sinua tuntemaan enemmän hereillä päivisin ja nukkua paremmin yöllä.

Tutkimukset osoittavat mahdollista yhteyttä altistuminen H1N1-virus (sikainfluenssa) ja tietty muoto H1N1-rokotteen, joka on tällä hetkellä hallinnoidaan Euroopassa. Se ei ole vielä tiedossa, jos virus suoraan laukaisee narkolepsia vai virukselle altistumisen lisää todennäköisyyttä, että joku on narkolepsia.

Puhu siitä. Kerro työnantaja tai opettajien kuntoa ja niiden kanssa löytää keinoja tarpeidesi. Tähän voi kuulua ottaen päiväunet päivällä, hajottaa yksitoikkoisia tehtäviä, tallennus kokousten tai luokat, pysyvän kokouksissa tai luentojen, ja ottaen reipas kävely eri aikoina koko päivän .; Amerikkalaiset Disabilities Act kieltää työntekijöiden syrjintä narkolepsia ja vaatii työnantajia kohtuullisia mukautuksia päteville työntekijöille .; Turvassa. Jos sinun täytyy ajaa pitkän matkan, työskennellä lääkärin kanssa luomaan lääkitys aikataulu, jolla varmistetaan suurin todennäköisyys valveillaolon aikana ajaa. Lopeta päiväunia ja liikunta taukoja aina kun uneliaisuutta. Älä aja, jos tuntuu, uneliaisuus ei ole hyvin hallinnassa.

Joissakin tapauksissa, genetiikka voi olla merkitystä.

Normaali prosessi nukahtaa alkaa vaihe kutsutaan ei-rapid eye movement (NREM) unen. Tässä vaiheessa aivoihin aaltoja hidastaa huomattavasti. Tunnin tai niin NREM unen, aivot muutosta toiminnan ja REM-unen alkaa. Useimmat dreaming tapahtuu REM-unen aikana.

Hoidot ja huumeet

Narkolepsia, mutta siitä voidaan yhtäkkiä tehdä REM-unen ensin kokee NREM uni, sekä yöllä ja päivällä. Jotkut ominaisuudet REM-unen, kuten katapleksia, uni halvaus ja hallusinaatiot, tapahtua valveillaolon tai uneliaisuutta ihmisten kanssa narkolepsia.

Narkolepsia saattaa aiheuttaa vakavia ongelmia sinulle ammatillisesti ja henkilökohtaisesti. Toiset saattavat nähdä sinut laiska tai unelias. Your heiketä koulussa tai työssä.

Äärimmäinen väsymys saattavat aiheuttaa alhainen sukupuoli ajaa tai impotenssi, ja ihmiset narkolepsia saattavat jopa nukahtaa seksin. Voimakas tunteita, kuten vihaa tai iloa, voi laukaista merkkejä narkolepsia kuten katapleksia, aiheuttaen kärsivien henkilöiden vetäytyä emotionaalinen vuorovaikutuksia.

Lifestyle ja kotiin korjaustoimenpiteitä

Sleep iskut voivat aiheuttaa fyysistä vahinkoa ihmisille narkolepsia. Olet lisääntynyt riski auto-onnettomuudessa, jos olet hyökkäys ajon. Riskiä leikkauksia ja palovammoja on suurempi, jos nukahdat ruoanvalmistukseen.

Henkilöt, joilla on narkolepsia ovat todennäköisemmin ylipainoisia. Painonnousu voi liittyä lääkkeitä, toimettomuuden, ahmiminen, hypocretin puutos tai tekijöiden yhdistelmästä.

Selviytyminen ja tuki

Olet todennäköisesti aloittaa näkemästä perhelääkäri tai yleislääkäri. Kuitenkin joissakin tapauksissa, kun soitat asettanut tapaamisen, sinulla voi olla tarkoitettu nukkua asiantuntija.

Lue lisää Narkolepsia

Seuraavassa on joitakin tietoja, joiden avulla voit valmistautua varaamiseksi.

Valmistelee lista kysymyksiä lääkäri auttaa sinua tekemään suurimman osan ajasta yhdessä. Listaa kysymyksiin tärkein vähiten tärkeä. Sillä narkolepsia, moniin peruskysymyksiin kysyä lääkäriltä ovat

Älä epäröi kysyä muita kysymyksiä milloin aikana varaamiseksi.

Lisää Narkolepsia

Kysymykset lääkäriltä todennäköisesti kysyä sisällyttää

Lääkäri voi tehdä alustavan diagnoosin narkolepsian perustuu omaan liiallinen päiväväsymystä ja äkillinen Jänteys (katapleksia). Alustavan diagnoosin, lääkäri voi kirjoittaa lähetteen nukkua asiantuntija lisäarviointia.

Muodollinen diagnoosi voi vaatia yöpyminen nukkua keskus, jossa tehdään perusteellinen analyysi unen uni asiantuntijoita. Diagnoosimenetelmien narkolepsian ja määrittämällä sen vakavuuden sisältävät

Sleep kirjaa. Sinua saatetaan pyytää pitämään yksityiskohtaista päiväkirjaa nukkumiseesi viikon tai kaksi, niin lääkäri voi vertailla, miten unen ja valppautta liittyvät.

Usein tämän lisäksi nukkua loki, lääkäri kysyy kulumisen actigraph. Tämä laite on ulkoasua rannekellon. Se mittaa jaksoja toimintaa ja lepoa ja antaa epäsuora mitta, miten ja milloin nukkua.

Nämä testit voivat myös auttaa lääkäreitä sulkea pois muita mahdollisia syitä oireita. Muut unihäiriöt, kuten uniapnea, voi aiheuttaa liiallista päiväväsymystä.

Ei ole parannuskeinoa narkolepsia, mutta lääkitys ja elämäntapojen muutokset voivat auttaa hallitsemaan oireita.

Lääkkeitä narkolepsia kuuluvat

Piristeitä. Lääkkeitä, jotka stimuloivat keskushermostoa ovat ensisijainen hoito auttaa ihmisiä narkolepsiapotilailla pysyä hereillä päivisin. Lääkärit yrittävät usein modafiniiliä (Provigil) tai armodafiniilin (Nuvigil) ensin narkolepsia, koska se ei ole niin koukuttava kuin vanhemmat piristeet ja ei tuota korkeat ja matalat liittyy usein isompien piristeitä. Sivuvaikutukset modafiniilin ovat melko harvinaisia, mutta ne voivat olla päänsärky, pahoinvointi tai suun kuivuminen.

Jotkut ihmiset tarvitsevat metyylifenidaattihoidon (Aptensio XR, Concertalla Ritalin) tai eri amfetamiinia. Nämä lääkkeet ovat erittäin tehokkaita, mutta voi joskus aiheuttaa haittavaikutuksia kuten hermostuneisuutta ja sydämentykytyksiä ja voi aiheuttaa riippuvuutta.

Natriumoksibaattia (Xyrem). Tämä lääkitys on erittäin tehokas katapleksian. Natriumoksibaattia auttaa parantamaan yöunta, joka on usein huono narkolepsia. Suurina annoksina se voi myös auttaa hallitsemaan päiväväsymystä. On otettava kaksi annosta, yksi nukkumaan mennessä ja yksi jopa neljä tuntia myöhemmin.

Xyrem voi olla haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, yökastelu ja pahenemista unissakävely. Kun natriumoksibaatin yhdessä muiden nukkuminen lääkitys huumaavien kipulääkkeiden tai alkoholi voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, koomaan ja kuolemaan.

Jos sinulla on muita terveysongelmia, kuten korkea verenpaine tai diabetes, käänny lääkärin, miten lääkkeitä otat oman muut olosuhteet voivat olla vuorovaikutuksessa otettujen narkolepsia.

Tietyt over-the-counter lääkkeitä, kuten allergia ja flunssalääkkeiden, voi aiheuttaa uneliaisuutta. Jos sinulla on narkolepsia, lääkäri todennäköisesti suositeltavaa välttää näitä lääkkeitä.

Kehittyvät hoitoja tutkitaan varten narkolepsia kuuluvat hypocretin korvaaminen, hypocretin geeniterapian ja immunoterapia, mutta lisätutkimusta tarvitaan ennen kuin voi olla saatavilla kliinisessä työssä.

Lifestyle muutokset ovat tärkeitä hallinnassa oireita narkolepsia. Voit hyötyä näitä ohjeita

Kaupankäynti narkolepsia voi olla haastavaa. Säätöjen päivittäisen aikataulun saattaa auttaa. Mieti näitä vinkkejä

Puhu siitä. Kerro työnantaja tai opettajien kuntoa ja niiden kanssa löytää keinoja tarpeidesi. Tähän voi kuulua ottaen päiväunet päivällä, hajottaa yksitoikkoisia tehtäviä, tallennus kokousten tai luokat, pysyvän kokouksissa tai luentojen, ja ottaen reipas kävely eri aikoina koko päivän.

Amerikkalaiset Disabilities Act kieltää työntekijöiden syrjintä narkolepsia ja vaatii työnantajia kohtuullisia mukautuksia päteville työntekijöille.

Tukiryhmiä ja neuvonta voi auttaa sinua ja rakkaansa selviytyä narkolepsia. Pyydä lääkäriltä auttaa paikantamaan ryhmä tai pätevä ohjaaja omalla alueella.

Oireet ja hoito

1

 1

)