multippeliskleroosi: se voi aiheuttaa kohtauksia?

Epileptisiä kohtauksia ovat yleisempiä ihmisiä, joilla on multippeliskleroosi (MS) kuin niillä, joilla ei ole MS. Esiintyvyys kohtausten ihmisiä ilman MS arvioidaan olevan alle 1 prosenttia, kun noin 2-3 prosenttia ihmisistä MS uskotaan olevan aktiivinen kohtauksia. Jopa 8 prosenttia ihmisistä MS arvioidaan olevan koskaan ollut kohtauksen.

Täsmälleen miksi näitä kohtauksia esiintyy useammin MS-ei ole täysin ymmärretty. MS vaurioita tietyillä aivojen alueilla voi laukaista näitä kohtauksia. Kuitenkin vauriot ovat hyvin yleisiä MS, ja takavarikot ovat epätavallisia, joten on luultavasti muita tekijöitä, jotka on rooli kouristuksia, too.

Kohtaukset voivat olla ensimmäinen havaittavissa merkkejä MS ennen diagnoosia. Kohtaukset voivat myös esiintyä aikoina, jolloin MS-taudin oireet leimahtaa, ja joissakin tapauksissa voi olla ainoa merkki leimahtaa MS. Mutta suurin osa kouristuskohtauksia liity MS pahenemisvaiheita, ja esiintyminen kohtauksen pian ennen MS-taudin diagnoosi voi olla vain sattumaa.

Useimmat kohtauksia voidaan ohjata kouristuksenestotehoon lääkitystä.

Kanssa

käydä lääkärin