lupus (SLE) opas – syyt, oireet ja hoitovaihtoehdot

Mikä se on?

Lupus on ajatellut kehittää, kun elimistön immuunijärjestelmä virheellisesti hyökkää elimistön omia kudoksia .. Immuunijärjestelmä proteiineja kutsutaan autovasta hyökätä monia eri kehon osiin, aiheuttaa tulehdusta ja kudosvaurioita monissa kehon osiin, kuten nivelten, ihon, munuaisten, (aivot, selkäydin ja hermot), veri, sydän, keuhkot, ruoansulatuskanavan ja silmät. Autovasta-aineet voivat myös liittää itse elin kemikaaleja, jotka muodostavat epänormaali molekyylejä kutsutaan immuunikompleksien, jotka laukaisevat lisää tulehdusta ja vahingon, kun ne on talletettu eri elimissä ja kudoksissa .; Tarkkaa syytä lupus edelleen arvoitus, vaikka tiedemiehet tutkivat paljon erilaisia ​​mahdollisuuksia ja uskomme useat tekijät voivat olla rooli sairauden kehittymiseen. Koska 90% kaikista lupus potilaat ovat naisia, yleensä hedelmällisessä iässä, tutkijat ovat sitä mieltä hormonit voivat olla mukana. Lupus on taipumus ajaa perheissä, joten geneettiset tekijät voivat olla merkitystä. On olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että sairaus voi olla yleisempää ihmiset Afrikkalainen, Amerikkalainen, Länsi-Intian ja Kiinan laskeutuminen. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä lupus voi laukaista virus tai muu infektio ihmisiä, jotka ovat geneettisesti alttiita taudin .; Lupus on melko harvinainen, harvemmalla kuin yhdellä 2000 ihmistä. Tieteellinen nimi tauti on systeeminen lupus erythematosus tai SLE .; oireet; Joissakin ihmisiä, lupus aiheuttaa vain lievän sairauden, mutta toisissa se johtaa potentiaalisesti tappava komplikaatioita. Oireet taipumus tulla ja mennä. Jaksot tehostetun oireita kutsutaan soihdut ja kausia, jolloin oireet häviävät kutsutaan remissions. Soihdut voi laukaista monet eri tekijät, kuten auringolle altistuminen, infektio, lääkitys ja mahdollisesti raskautta, mutta usein niitä esiintyy ilman näkyvää syytä .; Lupus on mahdollista vaikuttaa monia eri kehon osiin, joten se voi aiheuttaa monenlaisia ​​oireita, mukaan lukien; Huonovointisuus (yleinen sairas tunne); Kuume; Ruokahalun menetys; Painonpudotus; Lihas- ja nivelsärky, kipu ja turvotusta; Perhonen-muotoinen ihottuma poskissa ja Kuononselkä, kutsutaan malar ihottuma; Ihon valoherkkyys (laajempi ihottumaa ja flunssan kaltaisia ​​oireita jälkeen auringonvalon); Hiustenlähtö; “Kiekkomainen” ihottuma, joka näkyy yrityksen, pyöreä punainen muistolaatat kohollaan rajoja; Kivuliaita haavaumia suun, nenän ja sukuelinten alueet

oireet

Joissakin ihmisiä, lupus aiheuttaa vain lievän sairauden, mutta toisissa se johtaa potentiaalisesti tappava komplikaatioita. Oireet taipumus tulla ja mennä. Jaksot tehostetun oireita kutsutaan soihdut ja kausia, jolloin oireet häviävät kutsutaan remissions. Soihdut voi laukaista monet eri tekijät, kuten auringolle altistuminen, infektio, lääkitys ja mahdollisesti raskautta, mutta usein niitä esiintyy ilman näkyvää syytä .; Lupus on mahdollista vaikuttaa monia eri kehon osiin, joten se voi aiheuttaa monenlaisia ​​oireita, mukaan lukien; Huonovointisuus (yleinen sairas tunne); Kuume; Ruokahalun menetys; Painonpudotus; Lihas- ja nivelsärky, kipu ja turvotusta; Perhonen-muotoinen ihottuma poskissa ja Kuononselkä, kutsutaan malar ihottuma; Ihon valoherkkyys (laajempi ihottumaa ja flunssan kaltaisia ​​oireita jälkeen auringonvalon); Hiustenlähtö; “Kiekkomainen” ihottuma, joka näkyy yrityksen, pyöreä punainen muistolaatat kohollaan rajoja; Kivuliaita haavaumia suun, nenän ja sukuelinten alueet

Diagnoosi

Lääkäri aloittaa tarkistamalla oireet, sairaushistoria ja altistumista tekijöitä, jotka voivat laukaista lupus soihdut. Seuraavaksi hän tutkii sinut, etsivät ihottumat naamaasi tai auringon paljaan ihon, arkuus tai nivelten turpoaminen ja haavaumia sisällä suun tai nenän. Lääkäri kuuntelee sydän ja keuhkot stetoskooppi, tarkkailun merkkejä tulehdus peittävää kalvoa sydän (perikardiitti) tai tulehdus kalvoja kattaa keuhkoihin (pleuritis).

Kuinka kauan se kestää?

Lupus on pitkäkestoinen (krooninen) ehto, vaikka voi olla aika, jolloin sairaus on melko passiivinen tai jopa täysin hiljainen.

Miten estää tämän terveydentila

Koska lääkärit eivät ole määritetty syy lupus, ei ole mitään keinoa estää sen. Saatat pystyä estämään leimahtamisia sairauden välttämällä altistumista auringolle niin paljon kuin mahdollista ja käyttää aurinkovoidetta, kun olet auringossa.

Miten käsitellä tätä terveydentila

Lupus voidaan käsitellä useita erilaisia ​​lääkkeitä, mukaan lukien

Kun vierailla lääkäri

Soita lääkärillesi, jos sinulla on jokin oireista lupus, varsinkin jos saat iho oireita (malar tai kiekkomainen ihottumaa, valoherkkyyttä, suun haavaumia tai nenän), yhdessä väsymys, kuume, nivelkipu, huono ruokahalu ja laihtuminen.

Ennuste

Useimmat ihmiset, joilla on lupus on normaali käyttöikä. Kuitenkin elinajanodote ja elämänlaatu vaihtelevat suuresti riippuen sairauden vakavuutta. Sydän- ja verisuonisairaudet, mukaan lukien sydänkohtaus, on yleisempää ihmisiä lupus. Läsnäolo sydän- taudin pahenee ennusteeseen. Näkymät ovat myös huonompi, jos tauti on heikentänyt munuaisten tai aivoissa.