laparoskopinen endometrioosin: elpyminen, mitä odottaa

Laparoscopy on yleisin käytetty menettely diagnosoida ja poistaa lievä tai kohtalainen endometrioosi. Sen sijaan, että suuri vatsan viilto, kirurgi lisätään valaistu katselu väline nimeltä laparoscope kautta pienen viillon. Jos kirurgi tarvitsee paremmat, hän tekee yhden tai kaksi pientä viiltoa varten lisättävä muiden kirurgisten instrumenttien.

Tarkastele sisäelinten etsiä merkkejä endometrioosi ja muut mahdolliset ongelmat. Tämä on ainoa tapa, että endometrioosi voidaan diagnosoida varmuudella. Mutta “no endometrioosi” diagnoosia ei ole koskaan varmaa. Kasvaimet (implantit) voi olla pieni tai piilossa kirurgin mielestä; Poista kaikki näkyvä endometrioosi implantit ja arpikudosta, jotka voivat aiheuttaa kipua tai hedelmättömyyttä. Jos endometrioosi kysta löytyy kasvaa munasarja (endometrioma), se todennäköisesti on poistettava.

Jos pari ei voi auttaa läpi menettelyjä, kuten koeputkihedelmöitystä, he saattavat haluta harkita luovuttajan munia. Lahjoittaja munat – ja joskus luovuttajan alkiot – mahdollistavat hedelmättömiä nainen kuljettaa lasta ja synnyttää. Saatat olla ehdokkaana luovuttajan munia, jos jokin näistä kunnossa; Ennenaikainen munasarjojen vajaatoiminta, tila, jossa vaihdevuodet on alkanut huomattavasti tavallista aikaisemmin, tyypillisesti ennen ikää 4; Vähentynyt munasarjojen varauksesta, eli munat, että olet ovat …

Sinua neuvotaan ei syödä tai juoda vähintään 8 tuntia ennen laparoscopy. Laparoscopy tehdään yleensä nukutuksessa, mutta voit pysyä hereillä, jos olet paikallinen tai selkäydinpuudutusta. Gynekologi tai kirurgi suorittaa menettelyn.

Saat laparoscopy, vatsan täytetään kaasulla (hiilidioksidia tai typpioksiduulia). Kaasu, joka ruiskutetaan neulalla, työntää vatsan pois elinten jotta kirurgi näkee ne selvästi. Sitten kirurgi lisätään laparoscope kautta pienen viillon ja tutkii sisäelimissä. Muita viillot voidaan lisätä välineitä siirtää sisäelimiin ja rakenteita paremmin katseluun. Menettely kestää yleensä 30-45 minuuttia.

Jos endometrioosi tai arpikudosta on poistettava, kirurgi käyttää yksi eri tekniikoita, kuten leikkaus ja poistamalla kudoksesta (poisto) tai tuhota sen lasersäteellä tai sähkövirtaa (kauterisointiin).

Toimenpiteen jälkeen kirurgi sulkee vatsan viillot muutamalla silmukkaa. Yleensä on vain vähän tai ei lainkaan arpia.

Laparoscopy tehdään yleensä avohoidossa laitokseen. Joskus leikkaus vaatii sairaalahoidon 1 päivän. Et todennäköisesti voi palata normaaliin toimintaan 1 viikko, ehkä pidempään.

Laparoscopy käytetään tutkia sisäsynnyttimet ja poistaa implantit ja arpikudosta. Tätä menettelyä käytetään yleensä tarkistamiseen ja hoitoon

Suoraan katselu sisäsynnyttimet on ainoa tapa varmistaa, onko teillä endometrioosi. Mutta tämä ei ole aina tarpeen. Epäiltyjen endometrioosi, hormonihoito on usein määrätty.

Kuten hormonihoito, leikkaus lievittää endometrioosi kipu useimmille naisille. Mutta se ei takaa kestäviä tuloksia. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet

Joidenkin tutkimusten mukaan käyttäen hormonihoito leikkauksen jälkeen voi tehdä kivuttomasti pidempään estämällä kasvua uusien tai palaavien endometrioosi. 3

Jos hedelmättömyys on ensisijainen huolenaihe, lääkäri todennäköisesti käyttää laparoscopy etsiä ja poistaa merkkejä endometrioosi.

Sen jälkeen laparoscopy, seuraavat vaiheet riippuvat siitä, kuinka vakava teidän endometrioosi on ja ikäsi. Jos olet yli 35, muna laatu heikkenee ja keskenmenon riski kasvaa vuosi vuodelta. Tällöin lääkäri voi suositella hedelmöityshoitoihin, kuten hedelmällisyyttä lääkkeitä, keinosiemennys tai koeputkihedelmöitys. Jos olet nuorempi, pitää yrittää tulla raskaaksi ilman hedelmöityshoitoja.

On olemassa erilaisia ​​tapoja kirurgisesti käsittelemällä endometrioma, kuten purkamatta sitä, leikkaamalla pois osa siitä, tai poistaa se kokonaan (cystectomy). Mikä tahansa näistä hoidoista tuo kivunlievitystä useimmille naisille, mutta ei kaikkia. Cystectomy on todennäköisesti lievittää kipua pidempään, estää endometrioma kasvamasta taaksepäin, ja estää tarvetta toiseen leikkaukseen. 1

Komplikaatiot leikkauksesta ovat harvinaisia, mutta sisältää

Edut laparoskopinen verrattuna auki vatsaonteloleikkaus sisältävät vähemmän kudosta trauman ja arpia ja pienempiä viillot yhdessä voisivat olla avohoidossa menettely tai lyhyemmän sairaalahoidon ja lyhyempi toipumisaika.

Taito kirurgi on kriittinen kun leikkaus hoidetaan endometrioosin, joka aiheuttaa hedelmättömyyttä. Käyttää laparoscope, laserit, ja jotkut operatiiviset toimenpiteet vaativat lisäkoulutusta kirurgi. Lääkärit ilmoittavat vaihtelevassa tiinehtivyyksiin jälkeen endometrioosi leikkauksen.

Koeputkihedelmöitys (IVF), jossa Hedelmöityshoito, on vaihtoehto leikkaus korjata lapsettomuuden aiheuttaman endometrioosi.

Täytä leikkaus tiedot (PDF) (Mikä on PDF-asiakirja?), Joiden avulla voit valmistautua tähän leikkaukseen.

College of Synnytyslääkärit ja Gynecologists (2010). Hallinta endometrioosi. ACOG Practice Bulletin nro 114. Obstetrics and Gynecology, 116 (1): 225-236.

Fritz MA, Speroff L (2011). Endometrioosi. Kliinisen Gynecologic Endocrinology ja hedelmättömyys, 8th ed., S. 1221-1248. Philadelphia: Lippincott Williams ja Wilkins.

Ferrrero S, et ai. (2010). Endometrioosi, haku päivämäärän joulukuussa 2009. Online versio BMJ Clinical Evidence: http: //www.clinicalevidence.

Society for Reproductive Medicine (2012). Endometrioosi ja hedelmättömyys: Valiokunta lausuntoa. Fertility ja Steriiliys, 98 (3): 591-598.

Sarah Marshall, MD – Family Medicin; Kirtly Jones, MD – Obstetrics and Gynecology

12 maaliskuu 2014

Vaikea endometrioosi ja arpikudos ajatellaan häiritä sisäelimiin, kuten suoliston tai virtsarakon; Endometrioosi kipu, joka on jatkunut tai palautetaan sen jälkeen hormonikorvaushoitoa; Vaikea endometrioosi kipu (jotkut naiset ja heidän lääkärinsä halutessaan ohittaa hoidoista); Endometrioosi kysta munasarja (endometrioma); Endometrioosi mahdollisena hedelmättömyyden syy. Kirurgi yleensä poistaa näkyviä implantit ja arpikudosta. Tämä voi parantaa hedelmällisyyttä.

Useimmat naiset-noin 60-80 pois 100-raportin kivunlievitys ensimmäisen kuukauden kuluttua leikkauksesta. ; Yli 50 pois 100 naista on oireita palautettava 2 vuotta leikkauksen jälkeen. Tämä määrä kasvaa ajan myötä. 2

Tutkimus ei ole kunnolla osoittanut, että poistaminen lievä endometrioosi parantaa hedelmällisyyttä. ; Keskivaikean tai vaikean endometrioosin, leikkaus parantaa mahdollisuuksiasi raskaus. ; Joissakin vaikeissa tapauksissa, hedelmällisyyden asiantuntija suosittelee ohita kirurginen poisto ja käyttämällä koeputkihedelmöitys.

Lantion infektio; Hallitsematon verenvuoto, jonka seurauksena tarvitaan suurempi vatsan viillon (laparotomy) pysäyttää verenvuodon; Arpikudosta (tarttuvuus) muodostuminen leikkauksen jälkeen; Vaurioituminen suolen, virtsarakon tai ureters (pienet putket, jotka kuljettavat virtsan munuaisten virtsarakon).